Siyanür kullanmanın tehlikesi nelerdir, dünyadaki örnekleri.

Standard

siyanür etkili bir zehirdir. “Tarihte önemli komutanlar ve krallar yenildiklerinde ya da kaybettiklerinde, intihar etmek için yüzüklerinin içinde siyanür taşırlardı.”

Siyanür, çevreye bırakıldığında çok ileri derecede halk sağlığını tehlikeye sokar. Siyanürlü suyun herhangi bir nedenle- şiddetli yağış, sel taşması sonucu nehirlere karışarak, büyük miktarda balık ölümlerine, içme sularına karışmasına, tarım arazilerine bulaşmasına yol açar.

Maden araması sırasında siyanür kazalarının yol açtığı dünyadan bazı örnekler şöyle;

1971’de Romanya’da Certej altın madeninin atık barajının patlaması sonucu 300 bin metreküp zehirli su Certeju de Sus adlı kasabayı bastı. Olayda 89 kişi yaşamını yitirdi.

Amerika’da, 1982’de maden arama sırasında  Zortman kasabasında siyanür içme suyuna karıştı. Uyanık bir çiftçinin musluktan siyanür kokusunu almasıyla felaket büyümeden önlendi.

1984 Papua Yeni Gine’de maden aramanın sonucu bölgeye bırakılan maden atıkları sonucu çevrede yaşayan en az 50 000 kişiyi etkiledi.

1995 yılında Guyana’da maden işletim sırasında dev bir sızıntı sonucu üç nehir kirlendi.

1996 yılında, Filipinler maden arama sırasında çok büyük bir felaket yaşadı. Maden tünelleri taştı. Onlarca köy tahliye edildi. Bölgedeki tüm tarım alanları kullanılamaz hale geldi 

1998’de Kırgızistan altın madeni arama sırasında 2 ton sodyum siyanür taşıyan bir kamyonun devrilmesi sonucu tan 2000 kişi tıbbi tedavi gördü.

2000 yılında Romanya’da maden tortusunu çözelti barajının yarılması sonucu siyanür Tisza ve Danube nehirlerine karışarak balık ölümlerine yol açtı. Ayrıca nehir akışıyla 400km yol alarak eski Yugoslavya , Macaristan’a ve Karadeniz’e ulaştı.

2014 yılında Meksika’da 500 000 galonluk siyanürlü havuz şiddetli yağış sonucu taştı.

 2014 Kanada’da Mount Polley altın madeninde zehirli atık sızıntısı yaşandı. Zehirli atığın Polley Gölü’ne kadar ulaştığı kaydedildi. Olayın üzerine bölgedeki somon balığı çiftlikleri kapatıldı. Çevre örgütleri, incelemelerin ardından zehirli atığın içinde nikel, arsenik, bakır ve kurşun olduğunu duyurdu.

2015’te Kanadalı Barrick Gold adlı şirketin Arjantin’de işlettiği Veladero altın madeninde siyanür sızıntısı oldu. Bin metreküpten fazla siyanürlü atık Potrerillos nehrine karıştı. Yetkililer olayın bir vana sorunundan kaynaklandığını duyurdu. Siyanürlü suyun 5 nehre ulaştığı tespit edildi. Tespit edilen önemli 11 siyanür kazasının 6’sı Türkiye’de  ve en son, Kapadokya – Özkonak Bölgesinde altın arama faaliyetlerinde bulunan  Kanadalı şirkete ait

About huseyinseyfi

1953 yılında Nevşehir ilinin güzel köyü Köşektaş'ta doğmuşum. Çocukluğum her köy çocuğu gibi doğayla iç içe geçti. Öğretmenlik yapmaktayım. Ürün yayınlarından çıkan "Gün Sürüyor Yıldızlar" isimli şiir kitabım var. Yazı çalışmalarına sürekli devam ediyorum. Çanakkale, Kapadokya özel ilgi alanlarımdır.Öykü ve roman kitapları oluşturmaya uğraşıyorum. Eski uygarlıkları okumayı seviyorum. güzel ülkemi gezmek ,tanımak en büyük tutkumdur.Bilen kişilerle sohbet etmekten çok büyük haz duyarım.

Yorum bırakın